2014/15 WS | Housing in Emerging Cities

500 Housing Units for Addis Ababa - The studio focuses on the development of innovative urban and housing typologies for a residential district of Addis Ababa. The Project takes place in collaboration with the design studio offered by the Chair of Architecture and Construction (Prof. Dirk E. Hebel) at the ETH-Zurich: “The city administration of Ethiopia’s capital commissioned the chair with this task. Already in 2015, these units for no- and low-income families, which are being displaced due to on-going redevelopment strategies, shall be constructed within the inner-city context based on the students’ design proposals. The typologies have to take the existing social and cultural conditions into consideration and, where possible, utilize local materials. Additionally, they need to remain within a given budget set by the city administration. Next to the more obvious urban questions, the studio will concentrate on locally available construction methods and materials and aims to develop architecture and construction strategies down to the scale of the detail."

500 Wohneinheiten für Addis Abeba

Zunehmendes Bevölkerungswachstum und stetige Urbanisierung erzeugt in Entwicklungsländern einen enormen Druck, schnell und kostengünstig viel Wohnraum zu schaffen. Um diesem Druck gerecht zu werden, stellen derzeitige Quartiersplanungen maßgeblich die Kosteneffizienz und einen schnellen Baufortschritt in den Vordergrund. Der Anspruch an Bauqualität, die Berücksichtigung sozialer Bedürfnisse auf Objekt- und Quartiersebene werden zugunsten einer einseitigen Interpretation westlicher Baustandards der Industrienationen vernachlässigt oder gar negiert.

Im Entwurfsprojekt werden innovative städtebauliche und baukonstruktive Lösungen für ein innerstädtisches Wohnquartier in Addis Abeba (Äthiopien) entwickelt. Das Projekt findet parallel zum Entwurfsstudio der Professur „Architecture and Construction“ (Prof. Dirk Hebel), ETH-Zürich statt: „Die Stadtverwaltung hat die Professur mit dieser Aufgabe beauftragt. Die Wohneinheiten sollen nach den Entwürfen der Studierenden 2015 im innerstädtischen Kontext gebaut werden für gering verdienende Familien, die ihre jetzigen Behausungen aufgrund diverser Neubaubestrebungen aufgeben müssen. Die Entwürfe müssen die existierenden sozialen und kulturellen Gegebenheiten respektieren und soweit möglich lokale Materialien zur Anwendung bringen. Ebenfalls hat die Stadtverwaltung einen Kostenrahmen gesetzt, der einzuhalten ist.“

Excursion:
The integral part of this project, following the tradition of previous projects is the excursion to Addis Ababa and 1:1 construction of housing prototype.
The excursion is scheduled on 18.10. - 27.10.2014 and will be financially supprted by "Welcome to Africa" project funded by BMBF.

Application:
The application should be submited on InfAR chair secretary desk (Mo, Mi: 12:30 - 15:00 Uhr Di, Do: 08:30 - 11:00 Uhr) or via email - caad@architektur.uni-weimar.de

Cooperating Partners and consultants:
Prof. Dipl.-Ing. Dirk E. Hebel, Chair of Architecture and Construction, ETH Zürich
Prof. Dr.-Ing. Dirk Donath, planning systems, Bauhaus-Universität Weimar
Prof. Dipl.-Ing. Dipl.-Des. Bernd Rudolf, building design, Bauhaus-Universität Weimar
Prof. Dr.-Ing. Jürgen Ruth, Structural Design, Bauhaus-Universität Weimar

Participant number: 15

Teaching Staff:
Prof. Dr. Dirk Donath, InfAR / EiABC Addis Abeba
Dipl.Ing. Lukas Veltrusky - InfAR
Dipl.Ing. Misha Proll - InfAR
Assist. Prof. MA Brook Teklahaimanot – EiABC – design chair
MA Sarah A. Yusuf – EiABC – design chair / Bauformenlehre (Prof. Rudolf)

Study program:  Masterprogramm Architektur, Archineering

Mandatory: “Housing Typologies in Africa”, with Ethiopian Guest Teacher Sarah A. Yusuf.
“Algorithmic Architecture” Parametric Planning methods.